top of page

Lav dit eget podcast

Opdateret: 3. feb.

Går du med en drøm om at lave dit eget podcast? Så er du kommet til det rette sted. Vi hos Virksomhedspodcast er eksperter i podcast, udvikling af podcasts og vi guider dig igennem hele processen fra start til slut. 


I løbet af de seneste år har podcasting udviklet sig til at blive en af de mest populære måder at formidle historier, information og underholdning. Med sin stigende popularitet har det aldrig været et bedre tidspunkt at starte dit eget podcast på. Uanset om du er drevet af en passion for et bestemt emne, ønsker at dele dine tanker med verden, eller blot søger en ny hobby, giver podcasting dig en unik platform til at udtrykke dig og nå ud til et globalt publikum.


Lad os guide dig gennem alle trinene til at skabe dit eget podcast. Fra at vælge dit emne og opbygge din første episode, til at optage, redigere og til sidst promovere din podcast. Uanset om du er en komplet nybegynder eller allerede har lidt erfaring, vil denne guide give dig de værktøjer og viden, du har brug for til at komme i gang med din podcasting rejse.


Kunne du tænke dig at blive podcaster på 6 uger? Vi hos Virksomhedspodcast har et online forløb for dig, der gerne vil lære at podcaste fra bunden. Du kommer til at lære at podcaste, således at du får trofaste lyttere, der også bliver til kunder.

Gennem 6 uger lærer du at bidrage med din viden og din stemme, så dine budskaber bliver

hørt.Lav din egen podcast


Hvad er en podcast? Forståelse inden du skal lave dit eget podcast

Podcasting er et fænomen, der har taget verden med storm, men hvad er et podcast egentlig? Lad os udforske podcastingens essens, dens historiske rødder, og de forskellige former, dette medium kan tage.


et podcast er en serie af talte ord, lydfiler, som regelmæssigt bliver distribueret over internettet. Ligesom et radioprogram, men med den fundamentale forskel, at lytteren kan abonnere og lytte når som helst, hvor som helst. Podcasts kan dække et utal af emner, fra uddannelse og underholdning til nyheder og personlig udvikling, og de giver skabere en unik chance for at nå ud til et engageret publikum.


Læs mere om hvordan du laver et podcast her.


Historisk baggrund

Podcastingens historie er relativt ny. Det begyndte i 2000'erne, da internetteknologien udviklede sig til at tillade masse-distribution af lydfiler. Det var dog først i 2004, at termen "podcasting" blev populær, en sammentrækning af 'iPod' og 'broadcasting'. Apples iPod var den bærbare afspiller, der gjorde det nemt for folk at tage deres yndlingsprogrammer med sig overalt. Siden da har podcasting vokset eksponentielt med tusindvis af podcasts tilgængelige på forskellige platforme som Spotify, Apple Podcasts, og mange andre.


Forskellige typer af podcasts

Podcasts kommer i mange former og størrelser, herunder:


Uddannelses Podcasts

 • Disse er dedikeret til at undervise og informere lytterne om et specifikt emne.

 • Eksempler: Sprogundervisning, historiefortælling, videnskabelige opdagelser.


Interview Podcasts

 • Her er fokus på samtaler, hvor værten interviewer en eller flere gæster.

 • Eksempler: Berømthedsinterviews, industrieksperter, personlige historier.


Storytelling / Fiktive Podcasts

 • Disse podcasts fortæller en historie, enten episodisk eller som en fortsat serie.

 • Eksempler: Dramaer, science fiction-serier, kriminalfortællinger.


Nyhedsbaserede Podcasts

 • Disse fokuserer på at levere nyheder og aktuelle begivenheder i en podcastformat.

 • Eksempler: Daglige nyhedsopdateringer, dybdegående analyser af aktuelle    begivenheder.


Selvhjælps- og Motivations Podcasts

 • Disse tilbyder vejledning og inspiration til personlig udvikling.

 • Eksempler: Livsstilsrådgivning, motivationstaler, mental sundhed.


Komiske og Underholdnings Podcasts

 • Disse podcasts sigter mod at underholde, ofte gennem humor og lette samtaler.

 • Eksempler: Stand-up comedy, film- og musikanmeldelser, kulturelle diskussioner.


Hver type har sit eget unikke format og stil, hvilket gør podcasting til et utrolig alsidigt medium. Uanset hvad dine interesser er, er der sandsynligvis et podcast derude for dig.


Podcasting har åbnet døren for en verden af information og underholdning, der er tilgængelig lige ved hånden. Dets evne til at forbinde skabere med lyttere på en personlig og engagerende måde er uovertruffen i den digitale tidsalder. Fra dens beskedne begyndelser til dens nuværende status som en mainstream medieplatform, har podcasting ændret måden, vi tænker på og engagerer os med audioindhold. 


Uanset om du er en ivrig lytter eller overvejer at starte dit eget podcast, er mulighederne inden for dette medium grænseløse. Så tag dine hovedtelefoner på og tryk på play.


Planlægning af dit eget podcast: Vejen til succes

Velkommen til en verden, hvor din stemme og dine ideer kan nå ud til tusinder. At starte et podcast kan være en transformerende rejse, men som med enhver stor rejse, starter det med grundig planlægning. Denne guide vil hjælpe dig med at navigere i de første og vigtigste trin i at oprette dit podcast: at vælge dit tema, forstå din målgruppe og skabe et fængende navn.


Afgør dit podcast-tema

Det første skridt i at skabe et succesfuldt podcast er at vælge et tema. Dette trin er afgørende, da det vil definere indholdet af din podcast og hjælpe dig med at forblive fokuseret.


Vælg et emne du er passioneret omkring: Din passion er smitsom, og det er det, der vil holde dine lyttere engagerede. Vælg et emne, du elsker at tale om, uanset om det er kunst, teknologi, uddannelse, madlavning, eller endda en nichehobby.


Overvej unikke vinkler: Overvej, hvad der kan gøre dit podcast unik. Er der en særlig vinkel eller perspektiv, du kan bringe til emnet?


Bæredygtighed over tid: Spørg dig selv, om emnet kan holde din interesse over mange episoder. Har det dybde og bredde nok til at udforske over tid?


Med dit eget podcast skal du forstå din målgruppe


Når du har valgt dit emne, er det tid til at tænke på din målgruppe. At kende dit publikum er nøglen til at skabe indhold, der resonere og engagerer.


Definer din ideelle lytter: Hvem er de? Hvad interesserer dem? Forstå deres behov og interesser.


Lav research: Brug sociale medier, fora og eksisterende podcasts til at forstå, hvad din målgruppe taler om, og hvad de søger efter i en podcast.


Tilpas dit indhold: Med din målgruppe i tankerne, tilpas dit indhold til at imødekomme deres interesser og behov. Dette kan være gennem tone, emnevalg, eller endda episodens længde.


Navngivning af dit eget podcast

Et godt navn kan gøre en stor forskel. Det er ofte det første indtryk folk får, og det skal derfor fange essensen af din podcast.


Kort og fængende: Et kort, mindeværdigt navn er nemmere at huske og søge efter. Prøv at holde det under tre ord.


Beskrivende og relevant: Dit navn bør give en antydning af, hvad din podcast handler om. Dette hjælper med at tiltrække det rette publikum.


Undgå generiske navne: Vær specifik og unik. Undgå overbrugte fraser eller almindelige termer, som kan gøre det svært at skille sig ud.


Tjek tilgængelighed: Sørg for, at navnet ikke allerede er taget, og overvej om domænenavnet er ledigt, hvis du planlægger at have en hjemmeside.


At planlægge dit podcast er et afgørende skridt mod at skabe noget, der ikke kun er meningsfuldt for dig, men også værdifuldt for dine lyttere. Ved at vælge et emne, du er passioneret omkring, forstå din målgruppe, og skabe et stærkt navn, lægger du fundamentet for en podcast, der kan vokse og trives. Så dyk ned i planlægningen og begynd rejsen mod at skabe dit eget unikke podcast!


Er du en virksomhed og ønsker at markedsføre dig ved at lave dit eget podcast? Så er vores workshop noget for dig. På denne workshop får du besøg af podcastproducer Karina Jensen, der er selvstændig med Virksomhedspodcast. Karina vil dele sin ekspertise med deltagerne på workshoppen, og give dig konkrete værktøjer til at opbygge dit eget virksomhedspodcast, som enten kan forstærke din markedsføring eller fungere som et værdifuldt supplement til dine ydelser og produkter.Lytter ti musik


Teknisk opsætning når du skal lave dit eget podcast

At starte et podcast er en spændende rejse, men det kræver også en vis teknisk forståelse. Lad os gennemgå det grundlæggende udstyr du skal bruge, hvordan du opsætter dit hjemmestudie for optimal lydkvalitet, og hvor du kan uploade dit podcast.


Grundlæggende udstyr

Et godt podcast starter med det rette udstyr. Her er de grundlæggende ting, du skal bruge:


Mikrofoner: En god mikrofon er afgørende for klar lydkvalitet. Der er mange typer mikrofoner på markedet, men for podcasting er en kondensatormikrofon eller en dynamisk mikrofon ofte de bedste valg.


Hovedtelefoner: Kvalitetshovedtelefoner er vigtige for at kunne lytte til og justere lyden korrekt under optagelse.


Lydoptagelsessoftware: Der findes mange softwaremuligheder, fra enkle og brugervenlige til mere avancerede. Gratis software som Audacity er et godt sted at starte for begyndere.


Opsætning af lydstudie

For at opnå den bedste lydkvalitet er det vigtigt at tænke over, hvor og hvordan du optager:


Vælg et stille rum: Minimer baggrundsstøj ved at vælge det stilleste rum i dit hjem. Undgå rum med meget ekko, som badeværelser og store tomme rum.


Lydisolering: Brug lydabsorberende materialer som skumplader eller tykke gardiner for at dæmpe ekko og baggrundsstøj.


Rigtig placering af mikrofonen: Placer din mikrofon korrekt - ikke for tæt på munden, men heller ikke for langt væk. Brug eventuelt en pop-filter for at reducere pustelyde.


Test Optagelser: Foretag testoptagelser for at justere indstillingerne og sikre den bedste lydkvalitet.


Vælg dit podcast hosting

Når du har optaget dit podcast, skal den uploades til en hostingplatform. Her er nogle tips til at vælge en platform og uploade dit podcast:


Vælg en hosting platform: Der er mange hostingtjenester tilgængelige, som Libsyn, Anchor, og Podbean. Vælg en der passer til dit budget og behov.


Opret en konto og upload dit podcast: Opret en konto på den valgte platform og upload dine podcastepisoder. De fleste platforme har en brugervenlig grænseflade, der gør det nemt at uploade.


Distribuér til podcast direktører: Når dit podcast er uploadet til en hostingplatform, kan du distribuere den til forskellige podcastdirektører som Apple Podcasts, Spotify og Google Podcasts. Dette vil gøre dit podcast tilgængelig for et bredere publikum.


At have det rette udstyr, et godt opsat lydstudie og en forståelse for, hvordan man uploader og distribuerer sin podcast, er essentielle dele af podcasting. Ved at følge disse trin kan du sikre, at din podcast ikke kun lyder professionel, men også når ud til dit ønskede publikum. Med lidt øvelse og tålmodighed, vil du være godt på vej til at skabe en podcast, der fanger og fastholder lytteres opmærksomhed.


Her er 10 gode grunde til hvorfor du skal starte et virksomhedspodcast.Virksomhedspodcast logo


Optagelse af din første episode: En guide til perfektion

Optagelsen af dit første podcast-episode er en milepæl. Det er her, du omsætter din idé til virkelighed. Men hvordan sikrer du, at denne første episode fanger og fastholder dine lytteres opmærksomhed? Lad os dykke ned i manuskriptskrivning, taleteknikker, og post-produktion, så din første episode bliver en succes.


Manuskriptskrivning og storyboard

En solid struktur er nøglen til en vellykket podcast. Her er nogle tips til at strukturere din fortælling:


 • Udarbejd et Manuskript: Selvom det kan virke fristende at improvisere, kan et manuskript hjælpe med at holde din fortælling fokuseret og sikre, at du dækker alle de vigtige punkter.


 • Brug et storyboard: Opdel dit manuskript i sektioner eller segmenter. Dette giver en visuel oversigt over din episode og hjælper med at holde overblikket.


 • Start stærkt: Fang lytterens opmærksomhed fra starten med en interessant åbning eller en spændende teaser af, hvad de kan forvente.


 • Overgange: Sørg for, at dine overgange mellem forskellige sektioner er glatte og logiske. Dette hjælper med at holde lytterens opmærksomhed.


Taleteknikker og præsentation

Din stemme er dit kraftigste værktøj. Her er hvordan du bruger den effektivt:


 • Vær naturlig og autentisk: Tal som om du havde en samtale med en god ven. Dette skaber en mere personlig forbindelse med dine lyttere.


 • Variér din tone og Tempo: Brug forskellige tonehøjder og talerytmer for at holde din fortælling dynamisk.


 • Pauser er vigtige: Brug pauser til at understrege point eller give lytterne tid til at fordøje information.


 • Øv dig: Optag dig selv og lyt til optagelsen for at identificere områder, der kan forbedres.


Redigering og post-produktion

Redigering er, hvor du polerer din episode. Selv grundlæggende redigering kan gøre en stor forskel.


 • Vælg redigeringssoftware: Vælg en software, der passer til dit niveau og behov. Audacity og GarageBand er gode muligheder for begyndere.


 • Fjern fejl: Klip uønskede dele ud, som lange pauser, hosten, eller fejl.


 • Juster lydniveauer: Sørg for, at din podcasts lydstyrke er ensartet gennem hele episoden.


 • Tilføj musik og effekter: Brug musik og lydeffekter med måde for at forbedre din fortælling, men pas på, at det ikke distraherer fra indholdet.


 • Final Touch: Lyt til hele episoden igennem for at sikre, at overgange og lydniveauer er jævne og behagelige for øret.


Optagelsen af din første podcast-episode er en læringsproces. Ved at fokusere på god manuskriptskrivning, effektive taleteknikker, og omhyggelig redigering, kan du skabe en episode, der ikke bare fortæller din historie, men gør det på en måde, der engagerer og fastholder dine lyttere. Husk, øvelse gør mester, og hver episode du laver, vil kun forbedre dine evner som podcast-vært.


Vækst og udvikling af dit podcast: Strategier for succes

Når du først har lanceret dit podcast, er det næste skridt at fokusere på vækst og udvikling. For at din podcast kan trives, skal du ikke kun fastholde, men også udvide dit publikum, og i sidste ende finde veje til monetisering. Lad os dykke ned i, hvordan du kan analysere lytterdata, udvide din rækkevidde, og udforske monetiseringsteknikker.


Analyse af lytterdata

Forståelse af dit publikum er nøglen til at forbedre din podcast:


Brug analyseværktøjer: De fleste podcast-hosting platforme tilbyder analytiske data, såsom lytterantal, demografi og lytteradfærd.


Forstå lytteradfærden: Lær hvilke episoder der er mest populære, hvor dine lyttere kommer fra, og hvor lang tid de lytter. Brug denne information til at tilpasse dit indhold.


Lyt til feedback: Feedback fra lyttere via sociale medier, e-mails, og anmeldelser kan give værdifuld indsigt. Brug denne feedback til at forbedre din podcast.


Udvidelse af din rækkevidde

At udvide din rækkevidde er afgørende for at opbygge et større og mere engageret publikum:


Inviter gæster: At have gæster på din podcast kan introducere din podcast til deres følgere. Vælg gæster, der appellerer til dit publikum og tilføjer værdi til dit indhold.


Crossover-episoder: Samarbejde med andre podcastere kan være en fantastisk måde at nå nye lyttere på. Overvej crossover-episoder, hvor du og en anden podcaster bytter gæsteoptrædener.


Offentlige optrædener: Deltag i events, konferencer eller start dine egne live-podcast events. Dette kan hjælpe med at bygge et personligt forhold til dit publikum og øge din synlighed.


Monetisering af dit podcast

Når din podcast vokser, kan du begynde at tænke på monetisering:


Sponsorater: At finde sponsorer, der er relevante for dit publikum, kan være en effektiv måde at tjene penge på. Sørg for at vælge sponsorer, der matcher dit podcasts værdier og indhold.


Crowdfunding: Platforme som Patreon giver lyttere mulighed for at støtte dit podcast økonomisk. Tilbyd unikke fordele som bonusindhold eller merchandise til støtterne.


Salg af merchandise: Overvej at sælge branded merchandise som t-shirts, kopper, eller stickers. Dette kan ikke kun generere indkomst, men også øge din brands synlighed.


At udvikle og vokse dit podcast kræver tid og engagement, men med de rette strategier kan du skabe en loyal lytterbase og endda finde veje til at monetisere din passion. Ved at analysere lytterdata, udvide din rækkevidde gennem gæster og offentlige optrædener, og udforske forskellige monetiseringsteknikker, kan du tage dit podcast til det næste niveau. Husk, at vækst og udvikling er en fortsat proces, så vær tålmodig og vedholdende. Din indsats og dedikation vil betale sig i det lange løb.Virksomhedspodcast


Nu kan du begynde at lave dit eget podcast

At udvikle et podcast er en rejse fyldt med lærerige oplevelser og unikke muligheder. Som vi har udforsket i dette indlæg, kræver vækst og udvikling af et podcast en velovervejet tilgang til lytterdata, udvidelse af rækkevidde, og effektiv monetisering. Husk, at hver podcast er unik, og hvad der fungerer for én, fungerer måske ikke for en anden. Det vigtigste er at forblive autentisk, være tålmodig og konstant søge måder at forbedre og innovere på.


Ved at analysere lytterdata får du indsigt, der kan guide dig i at skabe mere relevant og engagerende indhold. Gennem gæster, crossover-episoder og offentlige optrædener kan du udvide din rækkevidde og opbygge et stærkere forhold til dit publikum. Og endelig, med kreative tilgange til monetisering, såsom sponsorater, crowdfunding, og salg af merchandise, kan du omdanne din passion til en bæredygtig venture.


Husk, at succes i podcasting ikke kommer natten over. Det er resultatet af vedvarende hårdt arbejde, engagement, og evnen til at tilpasse sig i en konstant foranderlig medieverden. Vær klar til at eksperimentere, lære af dine fejl, og frem for alt, nyd rejsen. Din stemme har magten til at nå ud til og påvirke mennesker over hele verden, så brug den klogt og skab noget, du er stolt af. 


Lav dit eget podcast: Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget koster det at starte en podcast?

På vores workshop koster det 10.000. kr. På denne workshop får du besøg af podcastproducer Karina Jensen, der er selvstændig med Virksomhedspodcast. Karina vil dele sin ekspertise med deltagerne på workshoppen, og give dig konkrete værktøjer til at opbygge dit eget virksomhedspodcast, som enten kan forstærke din markedsføring eller fungere som et værdifuldt supplement til dine ydelser og produkter.


Skal jeg bruge professionelt udstyr til at starte en podcast?

Nej, det er ikke nødvendigt at starte med professionelt udstyr. Mange succesfulde podcasts starter med grundlæggende udstyr. Det vigtigste er klar lydkvalitet, så invester i en god mikrofon.


Hvordan vælger jeg det rigtige tema for mit podcast?

Vælg et emne, du er passioneret omkring, og som du har nok at sige om. Overvej også, hvad der kunne interessere dit målpublikum.


Hvordan finder jeg min målgruppe?

Tænk over, hvem der ville være interesseret i dit podcast-tema. Forsk i eksisterende podcasts i samme genre, og brug sociale medier til at forstå din potentielle målgruppes interesser og vaner.


Er det svært at redigere en podcast?

Med grundlæggende redigeringsfærdigheder og den rette software kan de fleste lære at redigere en podcast. Der findes mange gratis eller billige redigeringsprogrammer, der er brugervenlige for begyndere.


Hvor kan jeg uploade mit podcast?

Der findes forskellige hostingplatforme som Libsyn, Anchor og Podbean. Når du har uploadet din podcast til en hostingplatform, kan du distribuere den til større podcast-direktører som Apple Podcasts, Spotify og Google Podcasts.


Hvordan kan jeg tjene penge på mit podcast?

Nogle almindelige måder at tjene penge på et podcast er gennem sponsorater, crowdfunding-platforme som Patreon, og salg af merchandise.


Hvor ofte skal jeg udgive episoder?

Det afhænger af dit format og skema. Nogle podcasts udgiver ugentligt, mens andre måske er sæsonbaserede eller har episoder i en mindre frekvent rytme. Det vigtigste er at være konsekvent.


Skal jeg have gæster i mit podcast?

Det afhænger af dit podcast-format. Gæster kan tilføre værdi og variation, men det er ikke et krav. Overvej om gæster passer til dit podcasts stil og målgruppe.


Hvordan måler jeg succes for mit podcast?

Succes kan måles på forskellige måder, herunder antal downloads, lytterengagement, feedback og vækst i lytterbase. Sæt klare mål og brug analyseværktøjer til at spore din fremgang.

12 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page